Čajevi za oporavak pankreasa

Pankreas je organ koji ima jako važnu funkciju u ljudskom organizmu, zato ga treba čuvati. Da li se hranite pravilno? Da li ste izloženi stresu? Sve to može uticati na rad pankreasa, kao i mnogi drugi faktori.

Čajevi za pankreas

Loš rad pankreasa može dovesti do ozbiljnih problema sa zdravljem, počevši od jakih bolova u abdomenu, lošeg varenja, a takođe postoji rizik za pojavu dijabetesa. Upravo zbog toga treba više pažnje da obratite i na svoj pankreas.

3 čaja za pankreas

Za bolji rad pankreasa preporučuju se ova tri čaja, koja što pre treba da uključite u svoju ishranu.

1. Čaj od maslačka

Čaj od maslačka može se kupiti u bolje snabdevenim biljnim apotekama i prodavnicama zdrave hrane. Maslačak je biljka koju svaka kuća treba da ima, jer je jako efikasan ukoliko vas zaboli stomak ili primetite da imate probleme sa varenjem.

Još od davnih vremena su ljudi koristili maslačak za lečenje zdravstvenih problema vezanih za pankreas, žučnu kesu i jetru. Ova biljka stimuliše lučenje žuči i na taj način omogućava pravilno funkcionisanje pakreasa. Pogledajte kako da pripremite ovaj čaj.

Sastojci:

– 1 čaša vode (200 ml)

– 3 g suvog maslačka (ili 1 kesica čaja)

– 1 kašičica prirodnog pčelinjeg meda

Priprema: zagrejati vodu i kada provri dodati maslačak, na tihoj vatri ostaviti da se kuva još 10-15 minuta, zatim skloniti sa vatre i ostaviti da odstoji još 5 minuta. Nakon toga, dobijeni čaj procedite i zasladite ga medom. Piti svakodnevno, po jednu šolju čaja, 20 minuta posle ručka.

2. Čaj od belog luka

Imali ste priliku da u mnogim našim tekstovima pročitate informacije o prednostima koje beli luk ima za zdravlje. Bogat je vitaminima, mineralima, koristan za zdravlje srca. Jedna od najbitnijih karakteristika čaja od belog luka je ta da deluje kao jak prirodni antibiotik, savršen za lečenje bilo kojih infekcija i upala pankreasa.

U isto vreme, ovim čajem možete regulisati nivo šećera u krvi, što ide u korist pankreasu i generalno vašem zdravlju. Preporučuje se da čaj od belog luka pijete svakog jutra na prazan želudac. Šta mislite o tome da već sutra krenete sa konzumiranjem ovog napitka?

Sastojci:

– 1 češanj belog luka

– 1 čaša vode (200 ml)

– 3 g rendanog đumbira

– 1 kašika soka od ceđenog limuna

– 1 kašika prirodnog pčelinjeg meda

Priprema: staviti vodu da se prokuva, a u međuvremenu iseckati beli luk, da bi se lakše prokuvao. Kad voda provri, dodajte beli luk i đumbir, i ostavite da se kuva na tihoj vatri oko 20 minuta. Nakon toga, sklonite sa vatre i ostavite da odstoji još 5 minuta. Ostaje još samo da čaj procedite, dodate limun i zasladite medom. Uživaćete u ovom ukusnom i zdravom čaju.

3. Čaj od cimeta

Ovaj čaj ima veoma lep ukus. Pored toga što utiče na bolji rad pankreasa, ovaj medicinski začin je takođe efikasan i za regulisanje nivoa šećera u krvi.

Ne smemo zaboraviti na vezu između pankreasa i skladištenja masti. Kada se hranimo loše ili prekomerno, pankreas je primoran da luči veću količinu insulina. Međutim, ukoliko naviknete da pijete čaj od cimeta svakodnevno, smanjićete nivo šećera u krvi, ubrzaćete metabolizam, a istovremeno ćete poboljšati varenje i rad pankreasa.

Sastojci:

– 1 čaša vode (200 ml)

– 1 štapić cimeta (ne više od 3 g)

– 1 kašika prirodnog pčelinjeg meda

Priprema: kada voda provri, dodajte cimet i med, da bi se oba sastojka zajedno prokuvala i na najbolji način iskoristila njihova lekovita svojstva. Na tihoj vatri kuvati oko 15 minuta, zatim skloniti sa vatre i ostaviti da odstoji još 10 minuta. Procedite dobijeni napitak i pijte dok je topao. Najbolje bi bilo da čaj od cimeta pijete ujutru na prazan želudac, nakon što se probudite, 5 dana zaredom. Zatim napravite pauzu od nedelju dana, pa ponovo počnite da pijete čaj tokom 5 dana.

Advertisements

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s