OPREZ: Ližemo kancerogene sladolede!

Ližemo otrove!
Skoro svaki kupovni sladoled u Srbiji „obogaćen“je karagenanom – E 407. „Deca ne bi trebalo da ga unose, jer je potencijalni izazivač raka“, upozorava prof. dr Vladimir Kovčin, onkolog.

Sladoled izaziva rak debelog creva
Dali ste detetu sladoled. Ono uživa, a vi i ne slutite da ste mu uz tu fenomenalnu poslasticu dali i ozloglašeni izazvič raka debelog creva –
emulgator karagenan E 407!
Verovali ili ne, skoro svaki sladoled „obogaćen“ je tim opasnim aditivom, jer pomaže njegovo zgušnjavanje. U većim količinama, kako tvrde stručnjaci, on izaziva rak debelog creva, a nipošto ne bi trebalo da se nađe u mladom dečjem organizmu!

Prof. dr Vladimir Kovčin, jedan od najpoznatijih srpskih onkologa, kaže  da deca ne bi trebalo da unose E 407, ali i sve ostale emulgatore, jer su potencijalni izazivači raka.

– Kod dece je metabolizam ubrzan, deoba ćelija takođe. Njihov mlad organizam osetljiviji je od starijih na sve te supstance, pogotovu što je u razvoju. Trebalo bi deca da izbegavaju, ne samo sladoled već suhomesnate proizvode, konzerviranu hranu, keks, kroasane i sve što može dugo da stoji. Oni takođe, osim E 407, sadrže i ostale emulgatore – upozorava on, i dodaje da se te štetne materije akumuliraju u organizmu.

– To ne znači da će svi koji ih pojedu dobiti rak, ali nose veliki rizik od te bolesti. Pogotovo kada se zna da je rak debelog creva na drugom mestu kod muškaraca i trećem kod žena u odnosu na sve druge vrste kancera – kaže prof. dr Kovčin, apelujući na majke da izbegavaju da svojoj deci daju tu vrstu hrane.
Potvrđujući reči dr Kovčina, dr Miroslav Stojišić, doktor veterinarskih nauka, kaže da sladoled koji u sebi sadrži mleko spada u nadležnost Ministarstva poljoprivrede i da je strašno što sadrži karagenan E 407.

– On izaziva rak debelog creva jer se lepi za njegovu sluzokožu. Onda se prilikom defekacije odlepljuje, praveći rane na sluznici. Takve rane su, u stvari, pogodno tle za nastanak raka debelog creva. Struka je odlučila da se obrati nadležnima da se pojedini aditivi iz hrane zabrane. Apelujem na majke da deci daju domaći sladoled koje će same da im naprave – naveo je on i objasnio da je karagenan morska alga koja se dodaje hrani kako bi je zgusnula.
Statistika kaže da u Srbiji od raka debelog creva oboli oko 4.000 ljudi godišnje, a umre 2.500.

Krv u stolici? Odmah kod doktora!

Abdominalni hirurg dr Zlatko Bokun kaže da karcinom debelog creva poslednjih godina zauzima neslavno treće mesto po smrtnosti od malignih oboljenja.

– Nezdrava ishrana puna masne, pržene, jeftine hrane, prepuna kancerogenih emulgatora doprinela je eksploziji ove maligne bolesti. Svaka promena navika pražnjenja i pojava krvi u stolici kod starijih od 50 godina budi sumnju na ovo oboljenje. Ugroženi su pretežno ljudi srednjeg i starijeg životnog doba, mada u poslednje vreme viđamo sve mlađe pacijente oba pola – kazao je on.

dr Ana Bojić

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s