Zeleno svetlo za HE na Limu?!

Kanadska kompanija „Reservoir capital (REV)“ dobila je pozitivno mišljenje o Studiji uticaja gradnje dve hidroelektrane na Limu na životnu sredinu.

Saglasnost, kako nvode u REV-u, širom otvara vrata toj kompaniji da za nekoliko meseci dobije građevinsku dozvolu i već na jesen počne realizaciju ovog projekta.

„Vrednost investicije je 146 miliona evra. Dve hidroelektrane ukupne snage 59 megavata godišnje će proizvoditi 230 gigavat-časova struje“, rekla je novinarima direktorka firme REV u Srbiji Miljana Vidović.

Ona je naglasila da dokument na koji je ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine dalo pozitivno mišljenje pokazuje da dva mala jezera u kanjonu reke koja mogu da zadrže prosečan dvodnevni protok Lima, s branama visokim 23 i 28 metara neće promeniti ekologiju kraja.

Prema njenim rečima, ako se u očekivanom roku reše pitanja imovinsko-pravnih odnosa sa Železnicom i Putevima Srbije, za nekoliko meseci dobiće se građevinska dozvola i već na jesen kad opadne vodostaj Lima počeli bi prvi radovi.

„Najpre je u planu skretanje toka Lima, a zatim i gradnja tunela koji će omogućiti izmeštanje dela magistralnog puta. U periodu gradnje očekujemo angažovanje oko hiljadu radnika“, rekla je Vidovićeva.

Advertisements

Jedno mišljenje na „Zeleno svetlo za HE na Limu?!

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s